#Trhy

JUDr. Tomáš Kratochvíl starosta městské části Brno-Bystrc

Redakce27.2.2017

Stojí v čele jedné z největších brněnských městských částí – Brno-Bystrc. Před svou rolí starosty však prošel několika pracovními pozicemi. Živil se nejen jako právník, jak napovídá jeho titul před jménem, ale vyzkoušel si i manuální práce. Jak hodnotí svůj politický život? A jaké úspěchy si za svou kariéru již připsal?

JUDr. Tomáš Kratochvíl  starosta městské části Brno-Bystrc 1 fotografie ve fotogalerii

Kdy vás napadlo dát se na politickou dráhu? Co bylo tím impulsem vrhnout se do komunální politiky?

Na politickou dráhu, přesněji na komunální politiku, jsem se vydal před pěti lety.

Jaké povolání jste vykonával předtím?

Těsně před nástupem do funkce starosty jsem pracoval jako právník a ještě dříve jsem pracoval manuálně.

Překvapilo vás něco poté, co jste byl zvolený? Čekal jste například, že něco bude fungovat jinak?

Překvapila mě omezená kompetence a nesamostatnost městské části ve vztahu k městu Brnu. Čekal jsem například, že při čerpání dotačních titulů budeme jednat přímo s poskytovateli dotací, vše ale musí projednat ještě Rada města Brna.

Jaké musí mít podle vás dobrý starosta vlastnosti?

Poctivost, pracovitost, vytrvalost, kreativnost, komunikativnost.

A jaké by naopak mít neměl?

Stejné vlastnosti v obráceném gardu.

Šéfujete jedné z největších částí Brna. Je to podle vás obtížnější než být starostou menší městské části?

Samozřejmě že je to obtížnější – i vzhledem ke specifiku Brněnské přehrady v našem katastru. Rozsah problematiky a požadavků, ať už občanů či právnických osob, je opravdu velmi široký.

Má Bystrc nějaká specifika oproti jiným městským částem? V čem je třeba lepší a v čem má naopak nedostatky?

Bystrc má určitě specifické postavení. Je patrně nejzelenější částí Brna, značnou plochu pokrývají lesy a součástí je i přehrada, kde Brno provozuje vlastní lodní flotilu. Tím říkám i to, že v oblasti sportovní i klidnější formy rekreace je na špici, naopak vzhledem k vzdálenosti do centra je trochu problematické dopravní spojení. Klady ovšem jednoznačně převažují.

Sbíráte podněty od občanů? Setkáváte se s nimi?

Setkání s občany považuji za samozřejmou součást mé práce a zároveň za základní předpoklad práce starosty. Je to pro mě velice podnětné, osobní kontakt je důležitý. Dozvím se tak potřeby občanů a mohu zároveň ihned zareagovat – zpětná vazba je nutnost.

Jak komunikujete se starosty ostatních městských částí a s vedením města?

S kolegy starosty vycházím dobře. Probíráme některé záležitosti společně, a pokud jsem potřeboval zvýšit váhu požadavku naší městské části Bystrc na vedení Brna, dostalo se mi od kolegů podpory. Vedení města na rozumné argumenty slyší, i když to někdy vyžaduje úsilí. Na druhou stranu ovšem chápu, že v Brně nejsme jediná městská část, která má své potřeby.

Co považujete za svůj zatím největší úspěch v roli starosty?

Do voleb jsem šel mimo jiné se slibem vystavět novou mateřskou školu. Tato oblast byla dlouhodobě zanedbávána, 200 neumístěných dětí je hrozné číslo. Nejen že výstavba nové a velké mateřské školy již začala a bude příští rok dokončena, ale nad rámec toho se podaří v „mém“ volebním období také postavit nad rámec volebního programu přístavbu základní školy pro 160 studentů. Vzhledem k tomu, že od roku 1989 dodnes, což je 27 let, byla v celé městské části postavena pouze jedna nová veřejná dvoutřídní mateřská škola pro 50 dětí, považuji za úspěch zajistit a prosadit během čtyř let výstavbu dvou nových školních budov pro 300 dětí. Probíhá též velmi náročná masivní revitalizace bytových jader u nám svěřených bytů. Podařilo se uvést do života společensko-kulturní celobystrckou akci Dobrý den v Bystrci. Takové setkání občanů zde prostě scházelo. Zlepšujeme komunikaci s občany, podporujeme více spolky i seniory. To vše bez vytvoření jakéhokoliv dalšího administrativního místa na našem úřadě.

Máte i nějaký neúspěch?

Zatím jsem uspěl se vším, s čím jsem do funkce starosty šel.

V Brně slaví v poslední době velký úspěch nové strany. Jak se díváte na tento trend?

Chápu touhu občanů po změně. Nicméně pokud budeme pragmatičtí, na komunální úrovni by se nemělo rozhodovat na základě nereálných slibů aktivistů anebo hnutí-nehnutí, ale podle zkušeností s danou stranou na komunální úrovni, nebo podle osobností, které občané znají. U aktivistů v Brně je vidět spíše recese, neschopnost a neplnění předvolebních slibů. U nejmenované nové strany se iracionálně volí podle tváře šéfa hnutí, který patrně neví, že existuje Bystrc nebo jiná obec v ČR a není schopen ovlivnit kvalitu kandidátů. Jsou zde jistě noví lidé, a to schopní i méně schopní. Záleží na náhodě, která z variant vyjde.

Podívejme se i na celostátní politiku, konkrétně na aktuální problematiku migrační vlny. Jak ji vnímáte?

Co se týká migrační politiky, dlouhodobě se dá říci, že jako jeden z prvních se vyjadřuji proti. Náš stát má v prvé řadě povinnost sloužit vlastním občanům a zabezpečit jejich potřeby – má být suverénním státem. Naštěstí migranti, jdoucí většinou pouze za lepší životní úrovní bohatších států s vysokou úrovní finančních podpor, se nám vyhýbají. Nicméně stará zkušenost říká, že hráze se mají stavět dříve, než přijdou povodně.

Co máte v plánu poté, co skončí vaše funkční období?

Po skončení funkčního období záleží nejen na mně, ale i na spokojenosti občanů s mým vedením obce. Zatím bych rád pokračoval a kandidoval i na vyšší úrovni.

Jak trávíte volný čas?

Volný čas mám rád. Trávím ho s rodinou a kamarády. Svou zálibou v jízdě na motorce spojuji i sport s cestováním.

 

Děkuji za rozhovor.

Text: Dita Brančíková

Foto: Tino Kratochvil

Korektura textu: Vladana Hallová

Produkce: Dita brančíková

Publisher: Profesní magazín Best of www.ibestof.cz

Komentáře (0)

Pro přidávání komentářů musíte být přihlášeni.

Partneři magazínu
další partneři
© 2024 BYZMAG.cz, Všechna práva vyhrazena.